Николай Томов: „Успехът на спектакъла „И есен идат щъркели“ ми позволи да повярвам, че мога да посветя живота си за реализиране на мечтите ми!“

Николай Томов: „Успехът на спектакъла „И есен идат щъркели“ ми позволи да повярвам, че мога да посветя живота си за реализиране на мечтите ми!“

За една обществена институция, каквато е Младежкият дом в Пазарджик, петдесет години просветителска, възпитателна и творческа дейност са гаранция за солидна обществена значимост.

В България читалищата и младежките домове през втората половина на миналия век бяха единствените места за събиране на младите и луди глави, на духовно извисените и просветените, на мечтателите с артистични наклонности. По онова време повсеместно се провеждаха фестивали по видовете изкуства, организирани от Центъра за художествена самодейност.

Стотици са известните български творци, артисти, режисьори, танцьори, певци и музиканти, направили първите си стъпки в младежките домове.

През последните десетилетия се промениха много неща – за добро и не съвсем за добро. Закриха се предприятия, болници, културни институции, младежки домове… Разбираемо е – управляващите имат други приоритети, новото поколение има потребности, различни от нашите навремето. И все пак, независимо от развитието на новите технологии, и днес много юноши и млади хора правят своите първи творчески стъпки в младежките домове.

В навечерието на юбилея, в Париж ми се обади днешната директорка на Младежкия дом в Пазарджик – Инна Церовска, и деликатно ме попита дали си спомням една моя постановка на младежката сцена през пролетта на далечната 1981 година. Тя си беше направила труда да се запознае с творческата ми биография във Франция и се изненада, че след толкова десетилетия помня детайли от премиерата на пиесата „И есен идат щъркели“ от младия по онова време драматург, сега професор, Кирил Топалов.

Премиерата беше в средата на април, съвпадаше с 10-годишнината на Младежкия дом. Участниците в спектакъла бяха момичета и момчета на възраст между 17 и 20 години. Няколкото благодарствени думи след края на представлението, произнесени от драматурга Кирил Топалов, бяха голяма награда за тогавашния директор на дома г-н Васил Генчев, за служителите на Младежкия дом и за участниците в пиесата. В тази вълнуваща вечер едва ли някой можеше да предположи, че за мен премиерата беше реалното начало на по-нататъшната ми кариера! В онези години дипломата от ВИТИЗ по актьорско майсторство не позволяваше на един актьор да бъда режисьор. Моето съкровено желание беше да следвам режисура, но за мое огорчение не бях приет. Единствено в младежките домове, по линия на художествената самодейност, имаше възможност да опитам мога ли да бъда режисьор. Вече имах две успешни постановки в Младежкия дом в Благоевград и от този спектакъл на младежката сцена в Пазарджик зависеше бъдещето ми. Присъствието на Кирил Топалов, чиито пиеси се поставяха във водещите софийски театри, за мен беше равносилно на държавен изпит за втора диплома. Успехът на спектакъла в онази далечна априлска вечер ми позволи да повярвам, че мога да започна всичко отначало и да посветя живота си за реализиране на мечтите ми!

Това начало, родило у мен вяра в собствените ми възможности, никога не забравих. Тази вълнуваща априлска вечер съпътстваше успехите ми през годините, работата ми във филмовите продукции във Франция, селекциите на документалните ми филми на фестивалите по света…

Днес в деня на 50-годишния ви юбилей се присъединявам с благодарност към поздравленията на онези млади хора, за които Младежкият дом в Пазарджик и останалите културни и младежки домове в страната са били началото на тяхното извисяване и на творческата им кариера!

Да бъде честит и благословен 50-годишният ви юбилей!

Николай Томов -Тома

Париж, 16.04.2021 г.

Николай Томов-Тома е завършил ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ и доста години е играл в провинциалните театри, от време на време – и в киното. От 1985 г. се установява във Франция. Там следва в Сорбоната (литература, изкуство и комуникация) и работи какво ли не – статист в киното, преподавател в актьорски школи, изпълнителен продуцент.

Той е автор, режисьор и продуцент на тв репортажи и документални филми, излъчвани в десетки страни по света. Негови филми са селекционирани на фестивали за документални филми във Франция, Канада, Германия, Италия, Испания, Швейцария и Гърция. Автор е на книги, издадени във Франция и България. Основател e на интернет телевизия (www.eurotv.media).